SPUMANTIZARE !!!

 

P Oro Puro

Senzaţia plăcută pe care o avem când degustăm un Prosecco Superiore di Valdobbiadene este oferită de veselia bulelor care gâdilă în mod plăcut cerul gurii.

Originea lor derivă dintr-o a doua fermentare a vinului.
Sunt două sisteme principale de obţinere a spumantizării, adică de obţinere a spumei.

METODA CHARMAT

Prevede fermentarea în autoclave unde, împreună cu vinul, se adaugă drojdii naturale atent selecţionate care, transformând zaharurile prezente, generează bulele atât de îndrăgite.
Charmat este scurt atunci când ciclul de prelucrare variază între 3 şi 4 luni.
Lung atunci când ciclul depăşeşte 6 luni. În acest caz, se poate numi Rezervă.

METODA CLASICĂ SAU CHAMPENOISE
Constă în inducerea refermentării în sticlă a vinurilor prin adăugarea de zaharuri şi drojdii atent selecţionate. În acest mod, vinul capătă tradiţionala presiune, garantată de anhidrida carbonică produsă de a doua fermentare în sticlă.
După o perioadă de odihnă, sticlele sunt dispuse pe suporturi speciale (pupitre), care ţin gâtul mai jos faţă de fundul sticlei; rotaţia continuă a acesteia ajută la depunerea drojdiilor consumate pe dop. Ultima fază, denumită evacuare, constă în congelarea gâtului sticlei şi îndepărtarea dopului, astfel încât depunerile să iasă, împinse de presiune.
Simplitatea voită cu care descriem procesul de spumantizare ascunde în realitate o mulţime de cunoştinţe, secrete şi tehnici transmise din generaţie în generaţie. În acest caz, măiestria şi abilitatea oenologului reprezintă factorii fundamentali care îi garantează produsului exigenţele unice şi inimitabile, delimitând, astfel, personalitatea producătorului de vin.
Ţineţi cont că pentru a pune în practică tehnica de spumantizare este nevoie de etanşarea dată de sticlă.
În funcţie de dulceaţă, Spumantele sunt împărţite de obicei in categorii diferite, în funcţie de reziduul zaharos prezent în sticlă:
EXTRA BRUT: Intre 0 e 6 g/l
BRUT: Inferioara a 12 g/l
EXTRA DRY: Intre 12 e 17 g/l
DRY: Intre 17 e 32 g/l
MEDIUM DRY: Intre 32 e 50 g/l
DULCE: Depaseste 50 g/l