MARCHIO UFFICIALE LIVON

 

O poveste lungă de peste cincizeci de ani, care şi-a purtat, cu siguranţă, protagonistul, pe Dorino Livon, departe, până la a-l transforma într-unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi viticultori friulani.  O poveste care-şi are originile într-o pasiune şi într-o tradiţie de familie: dragostea pentru propriul ţinut, Friuli, în special pentru acea bandă extremă care reprezintă ultimul meterez al Italiei către Europa de est: Collio şi Colli Orientali din Friuli. În 1964, Dorino Livon a cumpărat primul teren pe dealurile din Collio şi, treptat, i-a adăugat altele.  Aşa a crescut, cu fiecare an, Ferma agricolă Livon.

ISTORIA

La începutul anilor optzeci, odată cu intrarea în Fermă a celor doi fii ai lui Dorino,  Valneo şi Tonino, apare hotărârea de a diversifica producţia de vinuri care, menţinând înalta calitate, ar putea să dezvolte două concepte strategice diferite. Vinurile Cru, cu producţii limitate, obţinute din soiuri de struguri foarte apreciate, cu prelucrare atât de tip agricol cât şi oenologic atent selecţionate şi vinurile clasice, destinate  dezvoltării importante, inclusiv cantitative, pentru segmentul mediu/înalt al pieţei. Principiile de organizare şi producţie aflate la baza rezultatelor obţinute sunt reducerea cantităţii obţinute la hectar, tăieri mai scurte, densificarea viilor deja existente, instalarea de noi soiuri de viţă-de-vie cu un număr mare de butaşi la hectar şi crearea a două crame distincte. Crama din  “Masarotte” a fost amenajată ca centru de vinificare a întregii producţii din  linia Cru şi pentru maturarea în butoaie a vinurilor albe din aceeaşi linie; crama din “Vencò”, destinată maturării în butoaie a tuturor vinurilor roşii. Deceniul următor este caracterizat de consolidarea celor prevăzute anterior şi de afirmarea lui  Valneo şi Tonino ca destinatari naturali ai moştenirii paterne. Următoarea dezvoltare strategică a Fermei se petrece în perioada 1992 – 2001 când, dându-şi seama ca pentru a putea rămâne competitivi pe o piaţă ale cărei scenarii se schimbau rapid, familia Livon hotărăşte să cumpere patru ferme agricole: două dintre acestea,  Villa Chiopris şi Tenuta Roncalto sunt situate în Friuli, în timp ce ferma agricolă Borgo Salcetino se află în Toscana în zona Chianti Classico iar ferma Fattoria Colsanto în Umbria, zona DOCG Montefalco.

În prezent, la distanţă de cincizeci de ani, fiii noştri reprezintă continuitatea nu numai a familiei, dar şi a valorilor şi a filozofiei care au făcut să crească marca noastră şi i-au făcut cunoscute vinurile la nivel internaţional. Rezultate care, atunci când eram tineri, păreau de neimaginat.

 FEMEIA ÎNARIPATĂ

Femeia înaripată a lui Livon, un semn inconfundabil pentru cei care, alături de un vin excelent, vor să deguste şi o lume aparte: Friuli. Un ţinut norocos unde cresc vii autohtone vechi, unice în lume, şi unde vinul nu este doar plăcere în cerul gurii, ci şi o cultură şi o  tradiţie milenară.

Produse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>