Unul din vinurile cu care crama si-a inceput istoria, crescand impreuna de-a lungul anilor. Cupaj de 90% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon si 5% Merlot, vinul este unul cu personalitate puternica. El reprezinta cu mandrie, peste tot in lume, numele „Zingarelli” si legatura puternica pe care aceasta familie o are cu zona Chianti Classico. Un vin echilibrat, savuros si corpolent ce a obtinut medalia de bronz la gala Decanter World Wine Award.
Riserva Famiglia Zingarelli este un Chianti Classico care se remarca prin sobrietate si eleganta. Avem de-a face cu un cupaj de 90% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon si 5% Merlot, supus unei maturari de 24 de luni in stejar frantuzesc – proces care reuseste sa pondereze, in parte, asprimea barbateasca a soiului Sangiovese. Culoarea este rubinie, cu bordura maronie, iar nasul e auster, cu prune afumate si note condimentate. Alcoolul este bine integrat in corpul robust, iar taninuri sunt inca tinere. Gustativ are multe visine supracoapte, coacaze si ciocolata amara. Postgustul este lung, cu o placuta astringenta, lasand note de lemn, piper negru si tabac. Inainte de a fi servit, vinul are nevoie de o oxigenare de 2-3 ore in decantor. Aciditatea ridicata si taninurile robuste ii asigura acestui vin un potential de invechire de minim 10-15 ani.
(Razvan Avram, Pasionat de vinuri – Data degustarii: Ian 2016)
Fructe negre de padure, visine supra coapte si gem de macese, ajutate de o aciditate tinereasca, fac din acest Chianti 2012 un performer de cursa lunga. Nu si-a pierdut din tinerete si incisivitate, ramanand cu o textura aspra si densa, si cu un final destul de lung si usor afumat. Se afla pe o panta ascendenta asa ca merita pastrat, ori consumat tanar, langa un piept de rata cu sos de prune.
(Mihai Oprea, Pasionat de vinuri – Data degustarii: Ian 2016)
Rocca delle Macie ne face astazi cunostinta cu un Chianti Classico Riserva din recolta 2012, destul de tipic, inzestrat cu arome usor peste medie ca intensitate si taninuri camuflate in peisajul dominat de nuantele de sambure de cireasa, visina si ceva trimiteri in zona ierburilor aromate uscate.
(Alin Ionita, Pasionat de vinuri – Data degustarii: Ian 2016)
Sursa: http://www.unvinpezi.ro/