Bebi Tosolini

# bepi tosolini

 

Portret Bepi Tosolini

Soarele, aerul şi pământul nostru, Friuli, sunt ingredientele principale ale produselor noastre. Locul de origine al unor podgorii importante, teritoriul nostru are câteva zone DOC prestigioase şi renumite în toată lumea. Materiile prime provin mai ales din zonele DOC Collio, Colli Orientali şi Grave del Friuli. Foarte importanţi sunt furnizorii istorici ai distileriei, fructul unor colaborări îndelungate şi îndepărtate ce permit selecţia şi controlul producţiei de struguri şi ulterioara recoltare a tescovinei la fiecare trecere. O muncă fascinantă şi necesară pentru a garanta şi oferi un produs excelent!

Istoria Distileriei Bepi Tosolini a început în 1943, când friulanul Bepi Tosolini, născut în 1918, pasionat cunoscător al pământului său şi al obiceiurilor, susţinător înfocat al produselor regiunii sale, a hotărât să creeze o grappa diferită, transformând un distilat simplu, umil şi adesea rustic şi brut, într-un produs elegant destinat unui public pe cât de rafinat pe atât de exigent.

Încăpăţânarea, îndârjirea şi mai ales iubirea lui Bepi au creat această magnifică aventură!

Pentru a-şi urma visul, Beppi a construit alambicuri cu abur cu acţionare manuală, care sunt folosite şi astăzi în fermă. Alambicul cu abur nu acţionează invaziv asupra tescovinei sau strugurelui, ci delicat, respectând parfumurile şi aromele.

DISTILAREA ARTIZANALĂ

 În lumea producătorilor de distilate se recunoaşte dintotdeauna calitatea pe care numai alambicurile tradiţionale cu abur şi bain-marie o au, cu controlul manual al fazelor distilării. Alambicul cu abur nu „arde” tescovina sau strugurele, ci transportă delicat vaporii alcoolici în sus, menţinând intacte parfumul şi aromele, până la obţinerea unui distilat pur şi preţios. Zi şi noapte, alambicurile nu-şi opresc nici un moment lucrul: numai astfel se distilează parfumul recoltei.

În Distileria lui Bepi Tosolini, fazele lente şi producţia scăzută a instalaţiilor tradiţionale urmează ritmul calităţii de aproape un secol. Este nevoie de inteligenţă şi atenţie pentru a separa şi selecta “gustul bun” de restul distilatului, pentru în producţia de grappa numai el contează. Numai partea cea mai bună devine aquavitul lui Bepi Tosolini care semnează dintotdeauna grappa sa de autor.

Distileria Bepi Tosolini distilează în prezent numai în perioada recoltării şi are, pe lângă opt cazane cu abur tradiţionale cu coloană, alte două alambicuri cu bain-marie şi alambicul original Charante pentru producţia de Most.

MATURAREA ŞI ÎNVECHIREA

 După distilarea cu grijă, grappa are nevoie să se odihnească mai multe luni în recipiente speciale. Aici se recompun structura şi parfumurile sale şi se obţine nivelul optim de maturare pentru a exprima o personalitate unică printre distilatele lumii.

Tipul de maturare se schimbă în funcţie de tipul de grappa dorit: de la câteva luni în recipiente neutre de oţel pentru grappa tânără până la minim 12 luni în butoaie de frasin sau stejar pentru grappa învechită sau peste 18 luni pentru rezervă, ajungând la o învechire cu durate de 15-20 de ani.

Respectându-şi noua idee de grappa de calitate, patriarhul Bepi a hotărât să producă un distilat limpede, fără tenta chihlimbarie, cum se făcea în epocă. În acest scop, a schimbat metoda de maturare, abandonând butoaiele tradiţionale de stejar folosite până atunci în favoarea celor de frasin, în măsură să realizeze o grappa de culoare albă, limpede şi transparentă; în plus, Bepi a descoperit că frasinul reuşeşte să accentueze parfumul şi caracteristicile organoleptice ale distilatului.

Trecerea în butoaie noi şi mici timp de câteva lui îi dă distilatului nuanţele interesante ale lemnului de stejar – cireş – prun – castan, iar învechirea îndelungată în butoaie mari din acelaşi lemn îi conferă un buchet intens, bogat şi auster (rezerva). Grappa şi Most pot fi astfel maturate, puse în butoi sau învechite vreme îndelungată, pentru gusturile diferite ale consumatorilor.

Produse

bepi tosolini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>